دستگاه شبیهساز " واقعیت مجازی " ( ( VIRTUAL REALITYدر دانشکده برق دانشگاه تبریز ساخته شد.
دکتر ایرج حسنزاده، مخترع این دستگاه روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت:
این شبیهساز، شبیه یک دستکش الکتریکی بوده و انتقال حس نیرو و احساس حضور از راهدور در انسان را ایجاد میکند.
وی، افزود: این دستکش دارای حسگرهای اندازهگیری میدان مغناطیسی برای تعیین فاصله انگشتان دست، آلیاژ حافظه دار به عنوان عملگر و واردکننده نیرو و راهانداز آن میباشد.
وی اظهارداشت: یک دستگاه کامپیوتر حاوی اطلاعات محیط "مجازی" به عنوان کنترلکننده (فرمانده) و کامپیوتردیگر بهعنوان تعیینکننده فاصله (فرمانبر) حاوی یک بسته نرمافزاری با خاصیت (Hardware in the Loop) HILروی دستگاه شبیهساز واقعیت مجازی نصب شده است.
دکتر حسنزاده در مورد عملکرد این دستگاه، گفت: کامپیوتر با اندازهگیری فاصله انگشتان دست توسط حسگرهای مغناطیسی، اثر "هال" ( (Hallآنرا با اطلاعات جسم مجازی واقع در محیط مجازی تعریف شده، مقایسه کرده و به راه - اندار آلیاژ حافظهدار، فرمان نیروی مورد نیاز جهت تلقین احساس جسم مجازی را به کاربر میدهد.
وی خاطرنشان کرد: نرمافزار پیادهسازی شده در این دستگاه، قابلیت ایجاد تصویر تقریبی از جسم واقع در محیط مجازی جهت بهبود عملکرد کاربر در درک محیط مجازی و تعامل با آن را میدهد.
به گفته وی، این سیستم قابلیت اتصال به اینترنت برای عملکرد از راه دور را نیز دارد.
مخترع دستگاه شبیهساز واقعیت مجازی ، کاربرد این دستگاه را در جراحیهای از راه دور( ،(Tele-surgeryفیزیوتراپی از راهدور، آموزش مهارتهای حرکتی ، سرگرمی ، کنترل از راهدور ، بیومکانیک و کاربردهای تحقیقاتی ذکر کرد.
وی اظهارداشت: انتقال احساس از این دستگاه به دو طریق ماشین به انسان و انسان به انسان قابل انجام بوده و حساسیت پهنای باند این دستگاه و پاسخ فرکانسی آن تا دو هرتز متغیر است.
از محاسن این دستگاه شبیهساز واقعیت مجازی ، داشتن حسگرها به جای موتور ، حجم و وزن بسیار کم و قابلیت تغییر و انعطافپذیری میباشد.
این دستگاه در مدت ۹ماه و با شش میلیون ریال هزینه ساخته شده و توسط اداره مالکیت صنعتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان اختراع ثبت شده است.